fbpx
Obscura

Fortarock

Obscura + Persefone + Disillusion

woensdag 28 september 2022
locatie:
Doornroosje
datum:
woensdag 28 september 2022
zaal open:
19:30 uur
start:
20:00 uur

Liefhebbers van technische, complexe progressieve metal kunnen hun hart weer ophalen deze avond. Er staan namelijk drie fantastische progressieve metalbands op het affiche in Doornroosje met Obscura, Persefone en Disillusion.

Obscura staat al jaren bekend om hun technische complexe death metal, gebracht door briljante muzikanten. De Duitse band is het geesteskind van Steffen Kummerer. Met hun laatste album ‘Diluvium’ uit 2018 is het vierdelige filosofische conceptserie dat begon met ‘Cosmogenesis’ uit 2009 afgesloten. Samen met de albums ‘Omnivium’ en ‘Akroasis een epische en virtuoze reeks met zinderend snelle arpeggio’s, belachelijk goede baspartijen en een overschot aan polyritmiek. De lat is per album telkens weer een beetje hoger gelegd. Het is knap hoe de Duitsers elke keer weer memorabele riffs en technische complexiteit combineren, die combinatie perfectioneren en toch ook vernieuwende elementen toevoegen. Binnenkort wordt er een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan het oeuvre in de vorm van het nieuwe album ‘A Valediction’.

Een metalband uit Andorra is al een relatief zeldzaam fenomeen, maar Persefone uit dit piepkleine staatje heeft het potentieel om een wereldwijde topper te worden, en dat is misschien nog wel bijzonderder. van Persefone uit het piepkleine staatje Andorra is een fenomeen aan het worden. De muziek van dit zeskoppige progressieve metal gezelschap kenmerkt zich door progressieve, melodieuze, technische metal die rijk is aangekleed met toetsen, grunts afgewisseld met cleane zang en schitterend gitaarwerk. Het kan zich met gemak meten met het beste van Between the Buried and Me, Revocation en Obscura. Gaan we nog iets verder terug dan horen we invloeden van Death, Atheist en Cynic terug. En dan hebben we het nog niet eens over het fantastische drumwerk. Hou ze in de gaten!

Disillusion debuteerde in 2004 met een waar progressief meesterwerk ‘Back To Times of Splendor’. De plaat werd opgevolgd door het evenzo fantastische ‘Gloria’ in 2006. Een glansrijke carrière lag in het verschiet voor de Duitse band. Maar toen werd het stil rond de band. Totdat er in 2016 met ‘ALEA’ een nieuwe single verschijnt, in navolging van enkele succesvolle concerten, waarin hoofdcomponist Andy Schmidt een vrijwel volledig nieuwe band om zich heen heeft verzameld. Door middel van crowdfunding krijgt Disillusion zoveel support dat Schmidt bijna twee jaar kan investeren in het schrijven en opnemen van ‘The Liberation’, dat in 2019, dertien jaar na de vorige full-length, eindelijk het levenslicht ziet. Het album grijpt zowel terug op het debuut – en daarmee torenhoge verwachtingen creëert – en tegelijkertijd een nieuwe invulling geeft aan de progressieve, cineastische death metal van weleer.

genre

metal, death metal, progressive metal

tijdschema

  • 20.00 - Disillusion
  • 20.50 - Persefone
  • 22.00 - Obscura

media

Obscura + Persefone + Disillusion

woensdag 28 september 2022

placeholder